- Sobayı üçte bir oranında doldurunuz. Yanmakta olan kömürün üzerine ilave kömür dökmeyiniz.
- Tutuşturmayı mutlaka üstten yapınız. Yanmakta olan sobaya kömür atmayınız.
- Tutuşturma için kağıt, karton, naylon, plastik vb. kirleticileri kullanmayın. Bacanın tıkanarak hem zehirlenmelere hem de havanın kirlenmesine neden olur.
- Kalitesiz kömür kullanmayın. Bu kömürlerin ısısı düşük olduğundan ekonomik faydası bulunmadığı gibi havayı kirleterek sağlığımızı olumsuz etkilemektedir.
- Bacanızı yılda en az 2 kere temizleyiniz. Tıkanmış bacalar kömürün sağlıklı yanmasını engelleyerek hava kirliliğine ve ekonomik kayıplara neden olur.
- Soba ve katı yakıtlı kaloriferler yerine doğalgaza geçmek daha faydalı olacaktır.
- Soba kurulurken fazla dirsek kullanmamaya ve boruları uzun tutmamaya dikkat edilmelidir.
- Kalorifer kullanılan binalarda tekniğine uygun kullanılması için, kalorifercilerin ateşçi eğitim kurslarına katılımı sağlanmalıdır. Bilinçsiz kişilerin yanlış kalorifer kullanımı sonucunda, ekonomik kayıplar ve hava kirliliği oluşur.
- Kalorifer kazanlarının periyodik olarak bakımını yaptırınız.
- Kazan borularını haftada 1 kez uygun bir fırçayla temizleyiniz. Baca kirli ise kazan çekişi azalır.
- Binalarda ısı yalıtımına önem verilmelidir. Yalıtımsız binalarda yakıt kullanımı artar, ekonomik kayıplar meydana gelir.
- Kalorifer ve soba kullanımında bina iç ortam sıcaklığının işyerlerinde 18°C, konutlarda ise 20°C yi geçmemesine özen gösterilmelidir.