Haber /Duyuru

Büyükşehir’in İlaçlama Ekiplerine Bilgilendirme Toplantısı

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesindeki ilaçlama ekiplerine yönelik Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda “Halk Sağlığı Zararları ve Mücadelesi” konusunda bilgilendirme toplantısı gerçekleşti. Büyükşehir’in, 13 ilçesinde görev yapan ilaçlama ekiplerinin katıldığı toplantıda, haşerelere karşı mücadelede etkin, yerinde ve yeteri kadar ilaç kullanımının daha fazla başarı getireceği konusu ön planda tutuldu.

Prof. Durmuşoğlu yeni teknikleri anlattı

Büyükşehir’in “Biyosidal Ürün Uygulama Sertifikası”na sahip ilaçlama ekipleri, eğitim ve bilgilendirme toplantılarıyla bilgilerini sürekli güncelliyor. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden Prof. Dr. Enver Durmuşoğlu, Halk Sağlığı Zararları ve Mücadelesi konusunda bilgilendirme toplantısına katılan ekiplere, haşereyle mücadelede yeni teknikleri anlattı. Durmuşoğlu, zararlıyla mücadelede, ürün ve hedef zararlının karşılaştırılması gerektiğini vurguladı. Hedef zararlının tanınmadan mücadelenin etkisiz kalabileceğini belirten Durmuşoğlu, hassas dönemlerde etkili, yerinde ve yeterli ürün kullanımının daha fazla başarı getirebileceğini söyledi.

“Vatandaşlarımıza önerimiz, belediyelerin yaptıkları işleri takip etmeleri”

Vatandaşlara da çağrıda bulunan Prof. Dr. Durmuşoğlu, haşerelerle mücadele konusunda belediyelerin bilgilendirmelerine kulak vermelerini önerdi. Belediyelerin hizmet alanı dışında kalan bölgelerde mücadelenin vatandaşlara düştüğünü belirten Durmuşoğlu, “Vatandaşlarımıza temel olarak önereceğimiz şey, belediyelerin yaptıkları işleri takip etmeleri. Belediyeler bu konuda yeterince broşür üretip, tanıtım yapıyor. Lütfen bunları okusunlar. O kadar çok şey yapılıyor ki, bunların farkına varsınlar. Sonra kişisel korunma dediğimiz nokta başlıyor. Belediyelerin giremeyeceği veya hizmet veremeyeceği noktaları çözmek için yapacakları konular var” dedi.

“Vatandaş, her yere ilaç atılmasını bekliyor”

Vatandaşların her yerin sürekli ilaçlanmasını istediklerini ancak bunun yanlış bir beklenti olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Durmuşoğlu, “Mesela vatandaş her yere ilaç atılmasını bekliyor. Bu doğru değil, bizler sadece sorunun olduğu alanlara gidip, sorunu önemli oranda azaltacak şekilde mücadele yapmaya gayret ederiz. Çünkü bunların kökünü kurutma şansınız yok. Bu, her tarafı sürekli ilaçlayarak olacak işler değil. Ben böcek konusunda çalışan bir profesör olarak sadece çevre ve halk sağlığında zararlılarla değil, tarım alanlarında sorun olan zararlılarla da mücadele konusunda çalışıyorum. 1.5 milyon civarında böcek türü var. Bunlar sonuçta insanoğlundan önce var olan canlılardı. İnsanoğlu, olmadığı dönemde de devam edecek canlılar” diye konuştu.