Başkan Seçer, ‘Dünya Çevre Günü Etkinliği’ne Katıldı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından “5 Haziran Dünya Çevre Günü” dolayısıyla düzenlenen “Deniz Dibi Temizliği ve Dalış Etkinliği”ne katıldı.
Vatandaşları çevre konusunda daha bilinçli ve duyarlı olmaya davet eden Başkan Seçer, “Bizim için deniz temizliği de, çevre temizliği de, hava temizliği de, gürültü temizliği de, yaşama ilişkin, ekolojiye ilişkin her ne varsa önemli. Yaşayacağımız başka bir dünya yok. Bu dünya bize atalarımız tarafından miras bırakıldı. Aynı temizlikle bizim de bu mirasa ihanet etmeden torunlarımıza bırakma zorunluluğumuz var” dedi.
Dalgıçların, Atatürk ve Türk Bayrağı ile dalışı sonlandırmaları büyük alkış aldı
Sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk koyma töreni ile başlayan “Dünya Çevre GünüEtkinlikleri” Başkan Seçer’in katılımıyla Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda gerçekleştirilen “Dalış Etkinliği ve Deniz Çöpleri Sergisi” ile devam etti. Gerçekleştirilen etkinlikte dalgıçlar tarafından denizden aralarında teker lastiği, sandalye ve şişenin olduğu farklı pek çok atık çıkarıldı.
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Arama Kurtarma Ekipleri’nden 3, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı’ndan 4 dalgıç olmak üzere toplam 7 dalgıç, etkinlik kapsamında denizden insan kaynaklı atık çıkardı. Dalgıçların etkinliği Atatürk ve Türk Bayrağı ile sonlandırmaları ise büyük alkış aldı. Başkan Seçer, daha sonra denizden çıkarılan atıkları incelerken, vatandaşları çevre konusunda daha bilinçli ve duyarlı olmaya davet etti. Seçer, Büyükşehir Belediyesi olarak da çevreye verdikleri önemi vurguladı ve yaptıkları hizmetleri anlattı.
“Dezenfeksiyon işlemlerimiz yeni normalde de devam edecek”
Başkan Seçer, 3 aydır yaşanan pandemi sürecinin vatandaşlara bazı gerçekleri de hatırlattığını vurguladı. Yaptıkları bilimsel araştırmanın detaylarını da paylaşan Başkan Seçer, “Orada dikkatimi çeken 2 değerlendirme vardı. Bir tanesi bu süreçte aile bağlarımız güçlendi. Bir diğeri de ‘temizlik bilincimiz arttı’ diyor vatandaş. İşte o ikinci söyledikleri bugün 5 Haziran Çevre Günü’nde son derece önemli. Biz de pandemi sürecinde bu bilinçle, Büyükşehir Belediyesi olarak pandemi ile mücadelenin 2 temel unsurundan bir tanesi olan çevre hijyenine çok önem verdik. Özellikle insanların toplu yaşam alanlarında dezenfeksiyona, hijyene dikkat ettik. Bu süreç yeni normalde de devam edecek.”
“Çevre kirliliği artıyor. Dünya ters yüz oluyor”
Dünyanın kirlendiğini ve bunun birçok nedeni olduğunu ifade eden Seçer, İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürlüğü adında yeni bir müdürlük kurduklarını hatırlattı. Seçer, “Ekolojik denge ortadan kalkıyor. Hızlı nüfus artışı, köyden kente göç, gelişen sanayi, teknoloji, kimyasalların çok kullanılması, fabrikalar, tarımda yanlış uygulamalar sera gazı emisyonunu ve çevre kirliliğini arttırıyor. Beraberinde de iklim değişikliğini getiriyor ve dünya ters yüz oluyor. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’mız bu bilinçle önemli çalışmalar yapıyor. Bizim yeni kurduğumuz İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürlüğü’müz var. İşte bunun temel sebebi; çevre bilinci ve buna verdiğimiz önem” diye konuştu.
“14 aylık dönemde, 550 bin ton katı atık işlendi, elektriğe dönüştürüldü ve 60 bin konuta yetecek elektrik üretildi”
Evsel atıkları bertaraf ederek elektrik enerjisine dönüştürdüklerini aktaran Seçer, şöyle devam etti:
“Biz yönetime geldiğimizden bu yana hem ilçe belediyelerinin hem de bizim yaptığımız çalışmalar sonucu yaklaşık olarak 550 bin ton katı atık bizim düzenli katı atık bertaraf tesislerinde işlendi ve bu elektriğe dönüştürüldü. 14 aylık dönemde 60 bin konuta yetecek elektrik üretildi. Bizim Anamur, Bozyazı, Aydıncık ve Mut hattında Düzenli Katı Atık Tesisimiz yok. Bozyazı, Anamur, Aydıncık bölgesinde daha önce tespit edilen bir alan var. Yalnız orada birtakım zorluklar yaşıyoruz. Şimdi onu aşmak için gayret ediyoruz. Orada önemli bir yatırımımız olacak. Artık o bölge 15 Haziran itibariyle vahşi depolamadan kurtuluyor. O tesisi yapamazsak da, onu da Silifke’ye taşıyacağız. Tabi bize ek bir maliyet getiriyor ama biz çevre sağlığına önem veriyoruz. Parayı bulabiliriz ama çevre sağlığı ortadan kalktığı zaman bunu bir daha tesis etmek daha güç diye düşündük. 15 Haziran sonrası Mut, Anamur, Aydıncık, Bozyazı ilçesindeki ilçe belediyelerinin topladıkları bu çöpleri biz alacağız ve Silifke’de bertaraf tesislerimizde ya da düzenli depolama tesislerinde bertaraf edeceğiz.”
Çevre temizliğinin herkesin üzerinde önemle durması gereken bir konu olduğundan söz eden Seçer, “Önceden ‘Denizden babam dahi çıksa yerim!’ diye bir kavram vardı. Şimdi denizden yiyecek bir şey kalmadı gördüğünüz gibi. Biz deniz temizliğine de önem veriyoruz” dedi.
“Yaşayacağımız başka bir dünya yok”
Yaşanılacak başka bir dünya olmadığını hatırlatan Seçer, bu dünyayı gelecek nesillere ihanet etmeden bırakma zorunlulukları olduğunu kaydetti ve şunları söyledi:
“Bizim için deniz temizliği de, çevre temizliği de, hava temizliği de, gürültü temizliği de, yaşama ilişkin, ekolojiye ilişkin her ne varsa önemli. Yaşayacağımız başka bir dünya yok. Bu dünya bize atalarımız tarafından miras bırakıldı. Aynı temizlikle bizim de bu mirasa ihanet etmeden torunlarımıza bırakma zorunluluğumuz var. Liman kenti olarak gemilerle mücadele etmekte önemli sıkıntılar yaşıyoruz. Burada sorumluluk alanlarımız içerisinde bizim müdahale etme şansımız var. Göreve geldiğimizden bugüne kadar 14 aylık süre içerisinde 19 gemiye 36 milyon lira ceza kestik. Cezalar yüksek, caydırıcı olması lazım ama üzülerek ifade edeyim ki, denetimi daha sıkı yapma gerekliliği olduğunu gözlemliyorum. Biz kendi alanlarımız içerisinde bu denetimi yapıyoruz. Biz Çevre Bakanlığı’na ‘Gelin bizim denetim alanımızı genişletin. Biz yerel yönetimiz. Mersin’in bütün sorunlarına hakimiz. Burada deniz kirliliğimizin arzu etmediğimiz seviyelere çıkmasını istemiyoruz. Dolayısıyla bu konuyu ciddi yapmak istiyoruz. Bizim sorumluluk alanımızı genişletin’ diye müracaatta bulunduk. Henüz bir dönüş alamadık.”
Başkan Seçer, kurumlar arasında yaşanan yetki karmaşasından da bahsederek, Çamlıbel’in kullanım hakkını Bakanlık’tan istediklerini fakat henüz bir gelişme olmadığını dile getirdi. Seçer, “Burada tekne lokantalar var. Bunların sıkı denetlenmesi lazım. Diğer deniz üzerinde seyir halinde olan teknelerin ve gemilerin denizi kirletmemeleri için daha sıkı denetlenmesi lazım. Bu konuda da kurumlar arası bir eşgüdümün sağlanması lazım. Cezaların caydırıcılığı yeterli görünmüyorsa, bunların arttırılması gerekiyor. Yani sadece ceza ile de iş bitmiyor. Çevre bilincinin olması lazım. Biz bu konuda da çalışma yapıyoruz. Çevre Dairemiz bu konuda bilgi verici broşürlerle toplumumuzu aydınlatmaya çalışıyor. Cezai müeyyidelerle toplumları yönetemezsiniz. Eğitimle, bilgiyle, farkındalık yaratarak toplumları yönetebilirsiniz. İşte çevre bilinci de böyle bir şey. Bu konuda da gerekli hassasiyeti gösteriyoruz” dedi.
“Denize ve çevreye olumsuz yansıyan kanalizasyon problemlerini ortadan kaldırmak için çalışmalarımızı son hızımızla sürdürüyoruz”
5 yıllık süre içerisinde Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin büyük çoğunluğu kanalizasyon atıksu tesisleri olmak üzere 2.5 milyar lira bir yatırım projeksiyonu olduğunu kaydeden Seçer, şöyle devam etti:
“Burada daha önce arıtma suyu denize bırakılıyordu. Şimdi bu olay bitti. Artık Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisimize buradan deşarj ediliyor. 2014’ten sonra, köylerin mahalle statüsüne dönüşmesi ile beraber çok önemli sorunların da maalesef çözüm beklediğini görüyorum. Bu konuda önemli çalışmalar yapıyoruz. Örneğin uzun süredir sorun olan Kuyuluk altyapısı, kanalizasyon sistemi şu anda faaliyette ve çalışmalar devam ediyor. Yine Mersin’in turizm bölgesi olan Batı bölgelerinde, özellikle Erdemli ve Silifke ilçemizde önemli sorunlar var. Yine burada Limonlu’da, Tömük’te sorun artık hat safhaya çıkmış. Orada önemli yatırımlarımız var. Yine Taşucu’nda kanalizasyon sorunu vardı. Şu anda orada da çalışmaları başlattık. Yer teslimi yapıldı, imalat başladı. Oradaki kanalizasyonu da Silifke arıtmasına bağlıyoruz. Birçok bölgede denize ve çevreye olumsuz yansıyan kanalizasyon problemlerini ortadan kaldırmak için çalışmalarımızı son hızımızla sürdürüyoruz.”
“Annelerimizin bizim arkamızı toplamaktan bıktığı gibi, biz de bilinçsiz bir şekilde çevreyi kirletenlerden bıktık”
Seçer, son olarak vatandaşlara Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir mesaj vererek, “En büyük görev tabi ki yurttaşlarımıza düşüyor. Çevrenin temizliği yurttaşlarımızın ellerinde. Biz Belediye olarak elbette çok çaba sarf ediyoruz, bu konuda özel bir proje yaptık. Yeni cihazlar, yeni makineler ve yeni elemanlar aldık. Bunlar kadın elemanlar. Kadınlarımız yine bizim temizlik ordumuza dahil olacaklar. Bu kafilede yer alacaklar ve Anamur’dan Tarsus’a kadar her noktaya kadın eli değmesini istiyoruz. Ama annelerimizin bizim arkamızı toplamaktan bıktığı gibi biz de bilinçsiz bir şekilde çevreyi kirletenlerden bıktık. Yani birileri inadına çevreyi kirletiyor, elindeki pet şişeyi yolun ortasına, refüje, kaldırıma atıyor, oradaki çöp kutusuna atmıyor. Parklarda çekirdek çitliyor, bir diğer torbadan alıp, diğerine koymaya eriniyor. Yere bırakıyor. Biz bunları temizlemekten bıktık. Vatandaşın parkta, caddede, sokakta çevreyi kirleten birini gördükleri zaman onlara kibarca uyarıda bulunmaları lazım. ‘Sevgili arkadaşım, sevgili dostum! Lütfen çevreyi kirletmeyelim. Bu çevrede hep beraber yaşıyoruz’ deyip bunun önüne geçmemiz lazım. Yoksa bizim kirletilen sokakları temizlemekle başarılı olma şansımız yok” dedi.
Seçer, dalış etkinliğinin ardından Balıkçı Barınağı’nda hizmet veren tekne sahiplerine de selam verdi. ‘Tarsuslu Kaptanın Yeri’ adıyla hizmet veren ve geçtiğimiz günlerde sebebi bilinmeyen bir nedenle batan tekne sahibine de geçmiş olsun dileklerini iletti. Süpürgelerle sokakların da temizlendiği etkinlik, Büyükşehir Belediyesi Bando Ekibi eşliğinde Bahçelievler Postanesi Kavşağı’nda başlayarak Yenişehir İtfaiyesi’ne kadar süren yürüyüş ile sona erdi.