Büyükşehir, Çocuklara Çevre Bilincini Aşılamak İçin Gezi Düzenledi
Daha yeşil, temiz ve sürdürülebilir kent anlayışı ile çalışmalarını gerçekleştiren Mersin Büyükşehir Belediyesi, Çevre Haftası kapsamında geleceğin mimarı çocuklara çevre bilincini aşılayacak etkinlikler düzenlemeye devam ediyor. Özellikle sürdürülebilirliğin en önemli ilkelerinden biri olan geri dönüşümü ve atıkların azaltılması duyarlılığını çocukların erken yaşta kazanabilmesi için Büyükşehir, teknik gezi etkinliği düzenledi. Bu kapsamda Cengiz Topel ve Necati Bolkan İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencileri, Türkiye’nin en büyük geri dönüşüm tesislerinden biri olan ÇEVDOSAN’ı ziyaret etti.
Atıkların kaynağından toplanması, taşınması, sınıflandırılması ve ayrıştırılması ile ilgili faaliyet gösteren tesisi gezen çocuklar; cam, plastik, metal, kağıt, karton ve naylon gibi atıkların geri dönüşüm süreci hakkında uzmanlardan bilgi edindi. Atıkların doğru ayrıştırılması ve çevre duyarlılığı konusunda hem yeni bilgiler öğrenen, hem de farkındalık oluşturan çocuklar, geri dönüştürme süreçlerini tek tek incelediler. Çocuklara doğanın, çevrenin ve daha yeşil bir dünyanın önemini anlatmak için, başlığında ekilebilir tohumlar bulunan ve çevre dostu olan tahta kalemler de hediye edildi.
Kaplan: “Çevre duyarlılığının, gelecek nesillere örnek olmasını hedefliyoruz”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Çevre Mühendisi Doğan Kaplan, her yıl olduğu gibi bu sene de Çevre Haftası’nda çocuklar için teknik gezi düzenlediklerini dile getirdi. Çocukların erken yaşta çevre bilincini kazanması için bu eğitimlerin oldukça önemli olduğunu söyleyen Kaplan, “Çocukların küçük yaşta geri dönüşüm eğitimini alarak, atıkları nasıl ayrıştıracaklarını öğrenmelerini amaçlıyoruz. Böylelikle genç yaşta başlattığımız çevre duyarlılığının, gelecek nesillere de örnek olmasını hedefliyoruz” dedi.
Özgenç: “Çocukların küçük yaşta çevre eğitimi alması ilerde fark yaratacaktır”
ÇEVDOSAN İnsan Kaynakları Sorumlusu Begüm Özgenç; düzenlenen etkinlikte çocuklara çevreye duyarlı olmaları gerektiğini geri dönüşüm üzerinden anlatmaya çalıştıklarını belirterek, “Çocuklar burada en temelde çöple geri dönüşümün farkını öğreniyorlar. Biz malzemelerin nasıl dönüştürüldüğünü göstermeye çalışıyoruz. Böylelikle farkındalık yaratarak, çevrenin temizliğine özen göstermemiz gerektiğini anlatıyoruz. Bu temizlik eğitimi çocuklar için küçük yaşlarda başlıyor ve çocuklar gerçekten bunun farkındalar. Bizim okullarda geri dönüşüm kutularımız var ve onların özenli ve güzel bir şekilde buraya geldiğini görüyoruz” ifadelerine yer verdi. Çocukların küçük yaşta çevre eğitimi almasının ilerde fark yaratacağına da değinen Özgenç, özenli davranmanın ilerde çevre ile ilgili yaşanabilecek sorunların da önüne geçilmesini sağlayacağını vurguladı.
Ünsal: “Aşırı nüfus artışı, kaynakların fazla kullanımına neden oluyor”
Cengiz Topel İlköğretim Okulu Öğretmeni Bülent Ünsal, özellikle kaynakların doğru bir şekilde kullanılması gerektiğini çocukların yerinde öğrenmesi için etkinliğin oldukça faydalı olduğunu dile getirerek, “Bu etkinlik, çocukların hayatları boyunca akıllarında kalacak. Günümüzde insan nüfusunun artmış olması, kaynakların fazla kullanımına neden oluyor. İsraf etmemek, kaynakları tutumlu kullanmak çok önemli, ama bunun yanı sıra geri dönüşüm de çok önemli. Çocuklarımızın bunu yerinde görmüş olması onlar açısından çok iyi oldu” dedi.
Çocuklar etkinlikte, atıkların geri dönüşümünün önemini kavradı
4. sınıf öğrencisi Yunus Emre Kutsal, etkinliğin çok faydalı olduğunu söyleyerek, “Plastiğin nasıl dönüştüğünü ve geri dönüşümün nasıl olduğunu öğrendik. Doğamız, atıklardan çok kötü etkileniyor. Çok plastik kullanıyoruz ve onları geri dönüşüme atmak yerine çöpe atıyoruz. Buraya gelmem çok güzel oldu, çünkü her şeyi öğrettiler” dedi.
Etkinlikte geri dönüşümün önemini öğrendiğini belirten Elif Su Gündoğdu da, “Plastikler, metaller, camlar, kağıt ve kartonlar kendi bölümlerine atılıyor. Malzemeleri daha bilinçli bir şekilde çöpe atacağım. Bizim için çok faydalı bir etkinlikti” derken, Muhammed Emir Yıldırımer ise, “Geri dönüşüm merkezinde kağıt, cam, pil, plastik atıkları öğrendik. Küp haline getiriyorlar burada ve tekrar dönüştürüp yeni haline getiriyorlar. Ben zaten hep dikkatliydim, ama artık daha dikkatli olacağım” dedi.