Büyükşehir, 2020 İçin Mavi Bayrak Çalışmalarını Başlattı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2020 yaz dönemi için Mavi Bayrak çalışmalarına başladı. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından bu yıl 13’üncü kez Antalya’da düzenlenen Mavi Bayrak Yerel Sorumlular Semineri’ne, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen plaj yönetiminden sorumlu belediye iştiraki Denizkızı Turizm A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Yıldız ile Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’ndan Mavi Bayrak yerel sorumluları Dr. Zafer Kuşatan ve Pelin Teymur katıldı.

Eğitim sonunda yapılan sınavda başarı gösteren Büyükşehir Belediyesi temsilcileri, “Yerel Mavi Bayrak Sorumlusu - 2019 Eğitim Sertifikası” almaya hak kazandı.

Eğitim seminerinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen kıyı belediyelerden 100’ü aşkın yerel Mavi Bayrak sorumlusu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı temsilcileri, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı proje yöneticileri, Doğa Koruma Merkezi temsilcileri, TÜRÇEV yönetim kurulu ve Mavi Bayrak ulusal temsilcileri de yer aldı.

Seminerde, Mavi Bayrak ile ilgili güncel ve yenilenen bilgilere yer verildi

Eğitim programı kapsamında, yerel sorumluların kurumları hakkında örnek uygulama ve tanıtım sunumlarına, bakanlıkların Mavi Bayrak konusunda yaptıkları çalışmalar ve maddi destek konularına, Mavi Bayrak ile ilgili güncel ve yenilenen bilgilere, uluslararası gelişmelere ve yurt dışından örneklere yer verildi.

Ayrıca seminerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın Mavi Bayrak çalışmaları, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün Deniz Çöpleri Eylem Planı ve Sıfır Atık Mavi çalışmaları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Denizel İstilacı Yabancı Türler çalışması, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın halk plajlarında temizlik kriteri; sorunların değerlendirilmesi çalışmaları ile Türkiye geneli kıyı belediyeler gibi güncel konular da anlatıldı ve değerlendirildi.

Mavi Bayrak sayısının arttırılması planlanıyor

Mersin’de 2018-2019 yaz sezonu dönemlerinde Kızkalesi ve Susanoğlu Halk Plajları’nda 33 kriterin tümü, yerel Mavi Bayrak sorumlularının katkıları, denetimler ve hazırlık çalışmaları ile Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Denizkızı Turizm A.Ş. tarafından yerine getirildi ve Mavi Bayrak Eko Ödülü halk plajlarında dalgalandı.

2020 sezonu hazırlıkları kapsamında önümüzdeki süreçte Mersin’de hem Büyükşehir Belediyesi tarafından, hem de özel işletilen plajlarda, uluslararası 33 kriter, titizlikle yerine getirilerek, bayrak sayısının artırılması planlanıyor.

Mersin, Mavi Bayraklı kentler arasında 8. sırada yer aldı

Mavi    Bayrak, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülü olarak dikkat çekiyor. Mavi Bayrak almak için uyulması gereken 33 kriter, plajda deniz suyu kalitesi, çevre eğitimi ve bilgilendirme, çevre yönetimi ile can güvenliği ve hizmetleri, arıtma ve kanalizasyon altyapı sistemleri başlıkları altında toplanıyor.

Türkiye, bu yıl 45 ülke arasında “Mavi Bayrak Programı” kapsamında 2019 yılı itibariyle 463 plaj, 22 marina ve 15 yat ile ilk 3’e girerek, ülkenin tanıtımına önemli bir katkı sağladı. Mersin ise Türkiye genelinde 10 plaj ve 1 marina ile Mavi Bayraklı kentler arasında 8. sırada yer aldı.