Haber /Duyuru

Başkan Seçer, ‘Temiz Akdeniz İçin Ekosistem Tabanlı İzleme Ve Yönetim Planı Kapanışı Ve Faz 1 Uygulama Projesi’nin Açılış Lansmanına Katıldı

 

 

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında düzenlenen ‘Temiz Akdeniz, Temiz Mersin Paneli’ ile ‘Temiz Akdeniz İçin Ekosistem Tabanlı İzleme ve Yönetim Planı Kapanışı ve Faz 1 Uygulama Projesi’nin açılış lansmanına katıldı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen panelde konuşan Başkan Seçer, Mersin, Hatay, Adana ve Antalya Büyükşehir Belediyeleri ve Mersin’de hizmet veren diğer belediyeler ile birlikte 2020 yılında başlayan çalışmalarda Susanoğlu’ndan Seyhan Nehri’ne kadar olan kısımda ortaya çıkan kirlilik, kirliliğin kaynakları, kirliliğin çeşitliliği ve çözüm yollarıyla ilgili çok önemli ve değerli bulguların elde edildiğini söyledi. Başkan Seçer, “Önemli bir emek içeren çalışmanın neticesinde ortaya çıkan Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yapması gereken hem Akdenizimizin, doğal olarak kıyılarımızın ve şehrimizin temiz olması için ödevimiz ne ise görevimiz ne ise biz bunları harfiyen yerine getireceğiz” dedi.

“Çevresel etkiler sadece Mersin’imize tesir etmiyor. Tüm dünyanın boğuştuğu konular”

Çevre kirliliğinin sadece Mersin’e özel değil tüm dünyanın mücadele ettiği bir konu olduğuna dikkat çeken Başkan Seçer, “Çevre kirliliğinin nedeni ile oluşan nüfus artışı, sanayileşme, insanların refah düzeyi arttıkça ortaya çıkan yeni yaşam şekilleri, teknoloji geliştikçe ortaya çıkan çevresel etkiler sadece Mersin’imize tesir etmiyor. Tüm dünyanın boğuştuğu konular ve bunlar neticesinde küresel iklim değişikliği, iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı mahsurlar da tüm dünyanın boğuştuğu mücadele ettiği konular. Ama biz kendi bölgemize ve kurum olarak kendi yetki ve sorumluluk alanımızda katkı sunabiliriz. Bu realite ile bu çalışmaları yapmamız lazım” diye konuştu.

“Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin işini ciddi ve iyi yaptığı kanaatinin kafalara yerleşmesini istiyorum”

Bu konuda farklı ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de Bakanlık, bakanlığa bağlı kuruluşlar, üniversiteler gibi kuruluşlar olduğunu ifade eden Başkan Seçer, “Ama Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak da biz kendi bölgemizde bu anlamda çalışmalarımızı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ciddiyetle ve bilimin ışığında sürdürmeye devam edeceğiz. Her konuda olduğu gibi bu konuda da ne yaptığımızı bilen, sonuca odaklı, sadece siyasetin gerçeği olan günü kurtarma, yasak savma, yapıyormuş gibi görünme değil. Hakikaten bizden sonra gelecek olan yöneticilere de ya da kadrolara da bir birikim ortaya koymak istiyoruz. Bu konuda da Belediye Başkanınız olarak, kamuoyunun sadece çevre bilinci, çevre kirliliği ile mücadelede değil, her konuda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin işini ciddi ve iyi yaptığı kanaatinin kafalara yerleşmesini istiyorum” şeklinde konuştu.

“Çevre bilincinin aşılanması, arttırılması ve bu hassasiyetinin toplumlara aktarılması için önemli çalışmalar yapıyoruz”

Mersin’in iklim değişikliğinden Doğu Akdeniz Havzası olarak yoğun etkilenecek bölgeler arasında ilk sıralarda olduğunu ve çok hassas bir bölgede yer aldığını sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Son zamanlarda yağış rejimindeki olası dışı yağışlar, bunların sele dönüşmesi, orman yangınları, aşırı kuraklık, aşırı sıcaklık, bahsettiğiniz çevre faktörleri, onların ortaya çıkarttığı iklim değişikliği ve sonuç itibarıyla da yoğun olumsuzluklar var. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak çevre bilincinin aşılanması, arttırılması, bunun hassasiyetinin toplumlara aktarılması için önemli çalışmalar yapıyoruz” dedi.

“İklim ve iklim değişikliği temalı Bilim Merkezi kuruyoruz”

Hem Büyükşehir Belediyesi olarak hem de MESKİ başta olmak üzere tüm bağlı kuruluşlarda bu yönde çok önemli ve değerli çalışmaların sürdürüldüğünü dile getiren Başkan Seçer, “Anaokulları ile ilkokullarda yaklaşık olarak 32 bin öğrenciye, bu sadece Büyükşehir bünyesinde, hocalarımızın da katkısıyla bilinçlendirme eğitimleri veriyoruz. Yine MESKİ’nin yaptığı çalışmalarda hem su, suyun değeri, çevre, çevre kirliliği, bu konularla ilgili de yine ilkokul seviyesindeki öğrencilerimize farkındalık yaratmak için eğitimler veriyoruz. Türkiye’nin bir ilkini gerçekleştiriyoruz. İklim ve iklim değişikliği temalı bilim merkezi kuruyoruz. Çok yakın bir zamanda da hep beraber orayı toplumun hizmetine alacağız. Eğitimi çocuk yaşta, çocukların dimağlarına bazı konuları bazı farkındalıkları hassasiyeti derj eder, oraya kazırsak o çocuk ömür boyu o bilinçle yaşar ve toplum bu şekilde dönüşür” ifadelerini kullandı.

“Çevre bu kadar sorumsuzca kirletilmezse ortalık kirli olmaz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak çevrenin temiz tutulması ve kirletilmemesi için gayret sarf ettiklerini belirten Başkan Seçer, “Ne yapılması gerekiyorsa onu yapmaya gayret ediyoruz. Eğitiminden, ortaya çıkan kirliliğin yok edilmesine, bertarafına, sokakların temiz olmasına kadar her konuda katkı sunmaya çalışıyoruz. Belediye çalışanları; biz insanların bilinçsizlikten, eğitimsizlikten, alışkanlıklardan doğan çevreyi kirletme olumsuzluklarını ortadan kaldırmak için sabahın kör karanlığında çalışmaya başlıyor. Vatandaşlarının bunu görmelerini istiyorum. Eğer çevre bu kadar sorumsuzca kirletilmezse, elindeki plastik şişe dere yatağına, denize bırakılmazsa ortalık kirli olmaz. Denizlerde, akarsularda kirlilik olmaz, mikro plastik olmaz, insan sağlığına tesir eden olumsuzluklar ortaya çıkmaz” dedi.

“Herkes bilinçli olursa pırıl pırıl bir çevrede yaşarız”

Araç sürücülerinin refüjlere attığı atıkların önemli bir görüntü ve çevre kirliliği oluşturduğunu sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Bu eğitimli bir toplumda olmaz. Farkındalık yaratılmış; çocuk yaştan okullarda, ailede, iş yerinde insanın eğitim alabileceği her noktasında bu farkındalık yaratılmışsa çevre bu kadar kirli olmaz. Herkesin bu bilinçte olması lazım, bunları görmemiz lazım. O zaman pırıl pırıl bir çevrede yaşarız” ifadelerini kullandı.

“Bir toplum sorunları halının altına süpürerek ne kadar yaşayabilir”

Sinekle mücadele için önemli bütçeler harcandığına değinen Başkan Seçer, sineğin hızla üremesine yine su birikintilerinin ve bırakılan çöplerin sebep olduğunu vurgulayarak, “Nedeni yine insanoğlu, çevre kirliliği, çöp, su birikintileri ve kanalizasyonlar. Gidin bakın birçok apartmanın bodrum katına giremezsiniz. Apartman çökecek, temeli çürümüş. Herkes kayıtsız kalıyor. Kurumlar da kayıtsız kalıyor ya da yapılan yasal düzenlemeler, müeyyideler caydırıcı değil. Bir toplum sorunları halının altına süpürerek ne kadar yaşayabilir. Sonuçta kir birikir birikir kaya gibi sertleşir halının altından çıkartamazsınız. Bunları toplum önünde sürekli konuşmamız lazım” diye konuştu.

“4 yıllık görev süremiz boyunca ilgili kurumdan destek almış bir belediye değiliz”

İl genelindeki arıtma tesisi, kanalizasyon ve altyapı çalışmalarının 2014 yılından bu yana Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olduğunu hatırlatan Başkan Seçer, bu süreçten önce yapılan tesislerin demode olduğunu söyledi. Seçer, bu demode arıtma tesisleri yüzünden de Mersin’de yaz aylarında kanalizasyon dolayısıyla koku sorunu olduğunu ifade etti. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı ve kanalizasyonla ilgili önemli sorunlarla boğuştuğuna değinen Başkan Seçer, “Silifke arıtması çok eski olmamasına rağmen yapıldığı tarihte demode bir teknoloji kullanılarak yapılmış. Böyle sorunlarımızda var. Altyapı, arıtma gibi çevre ve toplum sağlığını ilgilendiren konulardaki yatırımların bedeli çok yüksektir. Su faturalarından elde ettiğimiz gelirlerle yapacağımız yatırımlar değildir. Bu konuda önümüz kapalı. 4 yıllık görev süremiz boyunca ilgili kurumdan başta İller Bankası olmak üzere herhangi bir destek almış bir belediye değiliz. Tabi ki bunun siyasi yönü var” dedi.

Sahil kesiminde bulunan sitelerin arıtmalarının denetiminin Bakanlığa ait olduğunu aktaran Başkan Seçer, “Sitelerdeki arıtmalar Çevre Bakanlığı’nca denetlenir. Denetimlerin sıkı olması gerekir. Kendi haline bırakırsanız o zaman sitelerdeki atık sular sağlıksız bir şekilde arıtılmadan olduğu gibi denize boca edilir ve sonra çevre kirliliği, deniz kirliliği, vatandaşların koku şikâyeti ya da ortamın, toplumun sağlığının bozulmasıyla karşı karşıya kalabiliriz” diye konuştu.

“Bozyazı’ya yapılacak bertaraf tesisi için Bakanlığın tahsis vermesini bekliyoruz”

Mersin’in Batı ilçelerinin atıklarını bertaraf etmek için Bozyazı’ya yapılması planlanan tesisle ilgili olarak bilgi aktaran Başkan Seçer, “Biz şu anda 3 ayrı düzenli depolama sahasında atıkları doğaya zarar vermeden bertaraf ediyoruz. 4. bertaraf tesisinin Bozyazı’da yapılması lazım. Bizden önce başlatılmış bir süreç var. Mahkeme süreci dolayısıyla 22 milyon Euro’luk ciddi bir hibe zaman aşımından dolayı geri gidiyor. Nihayetinde mahkemeyi biz kazandık ama sonuçta Orman Bakanlığı’nın tahsis ettiği alan elimizden gitti. Her şey hazır, Orman Bakanlığı’nın tahsis vermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Seçer, göreve geldiklerinde yaptıkları katı atık aktarma istasyonları ile batı ilçelerindeki vahşi depolanma yöntemine son verdiklerini ifade ederek,  şunları söyledi:

“Her yıl kesemizden milyonlarca lira taşımaya gidiyor. Vahşi depolama olmaz dedik. Gilindire Mağarası’nın yolu üzerinde naylon parçacıkları havalarda uçuşuyordu. Ortadan kaldırdık, orayı ıslah ettik. Silifke Bertaraf Tesisleri’ne taşıyoruz. Yılda onlarca milyon pahasına bedel ödüyoruz, oradan çöpleri taşıtıyoruz, vahşi depolama olmasın, çevreye, yeraltı sularına, etrafa, ormana, doğal hayata verilecek zararın ortadan kaldırmak için bunları yapıyoruz. Dediğim gibi Türkiye’de işler kolay yürümüyor. Hele hele siyasal anlamda bir gerginlik varsa, siyasal anlamda bir engelleme varsa vay o yöneticinin haline. Boğuşuyorsunuz, bir şey yapmaya gayret ediyorsunuz, süratle yapmaya çalışıyorsunuz; kentiniz, halkınız ve ülkeniz adına yapmaya çalışıyorsunuz ama çok büyük engellerle, zorluklarla boğuşmak zorunda kalıyorsunuz.”

“Sadece fosil yakıtları tüketmeyelim”

Başkan Seçer, bisiklet yollarına önem verdiklerini ve şimdiye kadar 100 kilometrenin üzerinde bisiklet yolu yaptıklarını belirterek, “Sadece fosil yakıtları tüketmeyelim, bisikletle ulaşım sağlayalım, ekonomik olarak bu daha uygun değil, çevre ve toplum sağlığı açısından da. Egzozu yok bisikletin diğer taraftan insanlara fiziksel olarak da yararlı. En azından spor yapma imkânınız oluyor” dedi.

Doğalgazlı çevre dostu CNG’li otobüslerden de bahseden Seçer, toplam 272 Sarı Limon’a Büyükşehir’in öz kaynakları da eklendiğinde yaklaşık olarak 30 milyon avro harcandığını söyledi. “272 adet. Bunların 205 tanesi CNG’li, 12 metrelik büyük ya da daha uzun körüklü dediğimiz araçlar yaklaşık olarak geri kalan kısmı 67 tane olan kısmı da kısa dorse. Ama son teknoloji yeni nesil motorlarla dizel otobüsler oldu” diye konuştu.

Büyükşehir’in tüm birimlerinde sıfır atık sistemi uygulandığını, çevre bilinci ve duyarlılığının sadece Büyükşehir’in çalışmalarıyla sınırlı olmadığını sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Temiz Akdeniz projesinde olduğu gibi başta üniversitelerimizle ve diğer kamu kurumları ya da STK’larla olan iş birliğimiz bizim için son derece önemlidir. Biz kurum olarak, bir arada olursak daha iyi neticeler alabileceğimizi inanıyoruz. Burada Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi’nden çok değerli hocalarımız var, Çevre İl Müdürlüğümüzden, Sahil Güvenlik’ten çok değerli kamu çalışanlarımız var. Bizimle yaptıkları iş birliğinden dolayı kendilerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi. Başkan Seçer, konuşmasının ardından panelistlere hediye takdiminde bulundu.